GINEKOLOGIJA

 

U životu savremene žene, ginekološki pregled predstavlja važan deo brige o sopstvenom zdravlju. Prevencija malignih bolesti reproduktivnih organa, seksualno prenosivih infekcija, planiranje porodice, razlozi su za redovne, preventivne ginekološke preglede. Velika učestalost raka grlića materice u mlađoj životnoj dobi, pre svega kod seksualno aktivnih žena, nameće potrebu da se preventivni ginekološki pregledi obavljaju redovno, jednom godišnje, počev od mladosti odnosno sa početkom polnog života. U ordinaciji GINEA obavljamo preventivne ginekološke preglede, kao i preglede u slučaju različitih ginekoloških problema.

Klasičan ginekološki pregled obuhvata kompletan pregled spoljnih genitalija, vagine i grlića materice pod spekulima kao i bimanuelni pregled.

 

Uzimanje briseva radi se u sklopu ginekološkog pregleda.

  • Papanikolau bris (rano otkrivanje raka grlića materice)
  • stepen vaginalne čistoće
  • bakteriološki pregled brisa vagine i grlića materice
  • bris na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, humani papiloma virus

 

Kolposkopija je pregled radi otkrivanja promena na grliću materice pomoću specijalnog mikroskopa. Najčešće se radi kao dopuna klasičnom ginekološkom pregledu.

 

Ultrazvučni pregled u ginekologiji namenjen je otkrivanju promena na materici (miom, polip) i jajnicima (ciste). Koristi se, u zavisnosti od uzrasta, konstitucije pacijentkinje i problematike:

  • transvaginalni
  • abdominalni ultrazvučni pregled

 

Biopsija grlića materice je metoda uzimanja uzorka tkiva za patohistološku analizu, u slučaju postojanja promena uočenih kolposkopijom ili patološkog nalaza Papanikolau brisa.

UTISCI PACIJENATA

Ginea_logo_footer POSVEĆENI ŽENSKOM ZDRAVLJU

Marije Vojnić Tošinice 20, Subotica / Tel. +381.24.553.766 / Mob: +381.60.553.766.0 / ordinacija@ginea.rs