SR HU

NŐGYÓGYÁSZAT

A modern nő életében a nőgyógyászati vizsgálat fontos része az általános egészségügyi állapottal való törődésnek. A reprodukciós (szaporodási) szervek rákos megbetegedéseinek, a szexuális úton való betegségeknek a megelőzése, a családtervezés, mind a rendszeres és megelőző nőgyógyászati vizsgálatok mellett szólnak. A gyakori, fiatal korban megjelenő méhnyakrák, elsősorban a szexuálisan aktív nőknél szükségessé teszi a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok elvégzését, legalább évente egy alkalommal, egészen fiatal kortól kezdve, vagyis a nemi élet megkezdésével egy időben. A Ginea rendelőben a prevenciós vizsgálatokat is elvégezheti, de a nőgyógyászati problémáival is fordulhat hozzánk.
A klasszikus, mindent felölelő nőgyógyászati vizsgálat felöleli a külső nemi szervek vizsgálatát, a hüvely és a méhnyak vizsgálatát speciális eszközzel és bimanuális vagyis kétkezes vizsgálattal is.

A kenetvétel a nőgyógyászati vizsgálat keretében történik:

  • Papanikolau kenet (a méhnyakrák korai felismerésére)
  • a hüvely tisztasági foka
  • a hüvely és a méhnyak bakteriológiai vizsgálata
  • chlamydia, mycoplasma, ureaplasma és humán papillomavírus vizsgálat

A kolposzkópia – hüvelytükrözés a méhnyakon történő elváltozások mikroszkóp alatti vizsgálata. Az általános nőgyógyászati vizsgálat kiegészítő vizsgálata lehet, amennyiben szükség mutatkozik rá.
Az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban lehetővé teszi, hogy a méhben lévő elváltozásokat diagnosztizáljuk (mióma, polip), illetve a petefészkeket megvizsgáljuk (ciszták). Két féle ultrahangvizsgálat lehetséges a kortól és a problematikától függően:

  • hüvelyi
  • hasi

Méhnyak biopszia egy olyan vizsgálat, amely során mintát veszünk a szövetből és azt szövettani vizsgálatnak vetjük alá, amennyiben a kolposzkópiai vizsgálat, illetve a Papanikolau-teszt eredménye ezt indokolja.

ÜGYFELEINK BENYOMÁSAI

Ginea_logo_footer POSVEĆENI ŽENSKOM ZDRAVLJU

Marije Vojnić Tošinice 20, Subotica / Tel. +381.24.553.766 / Mob: +381.60.553.766.0 / ordinacija@ginea.rs